Het opvoeden en trainen van je hond is best een flinke uitdaging. Je hebt er een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Dat neemt niet weg dat je van de training een waar feestje kunt maken. Voor je hond én voor jezelf. Hoe? Door deze tips te gebruiken tijdens de training. Succes gegarandeerd!

Tip 1: Begin met een training van vijf minuten

Vijf minuten maar? Jazeker! Wanneer je je hond een commando aan wilt leren, zijn we vaak geneigd om te lang te trainen. Begin daarom met vijf minuten. Dit kan een paar keer op een dag. Oefen in deze vijf minuten ook maar één commando. Ga je meerdere commando’s behandelen in deze korte tijd dan ontstaat er verwarring bij je hond. Gaat de oefening goed, dan kun je langer gaan trainen. Houd je hond tijdens de training wel goed in de gaten. Je kunt aan hem zien wanneer de training te lang duurt. Je hond wordt trager of gefrustreerd. De kunst is om elke training zo positief mogelijk af te sluiten. Dus niet op het moment dat hij al gefrustreerd is, maar op het moment dat hij de oefening nog goed uitvoert. Zo behoud je een positieve associatie bij de training en ziet je hond dit als een leuke activiteit. 

Tip 2: Start in een rustige omgeving

Wanneer je een nieuw commando aan wil leren, is het goed om in een rustige omgeving te beginnen. In een omgeving met weinig prikkels heeft je hond meer focus en is de aandacht gericht op jou en de oefening. Staat de tv op vol volume aan, rennen de kinderen door het huis of sta je aan een drukke straat, dan is de kans groot dat de aandacht van je hond niet bij de oefening is. Dit kan leiden tot frustratie bij jou of bij je hond. Voorkom dit door op een rustige plek te starten. Heeft je hond de oefening al aardig onder de knie? Dan kun je gaan trainen op een plek met meer prikkels. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond ook luistert wanneer je door een druk winkelcentrum loopt of wanneer hij aan het spelen is met andere honden in het park. 

Tip 3: Wees geduldig en zeg het commando maar één keer

Je hond een commando aanleren gaat in stapjes. Vaak is het eerste commando wat je aanleert de ‘zit’. Het is natuurlijk niet zo dat wanneer je voor de eerste keer ‘zit’ zegt, je pup of hond direct gaat zitten. Begin door met de beloning in je hand vanaf de neus langzaam naar boven te bewegen. Je pup gaat automatisch zitten. Op het moment dat hij zit geef je de beloning en herhaal je de oefening een aantal keer. Hierna kun je het woord ‘zit’ gaan koppelen. Elke keer dat je pup gaat zitten zeg je ‘zit’ en geef je de beloning. Gaat dit goed, dan kun je de ‘zit’ vanuit een andere positie of op een andere locatie gaan oefenen. 

Hond Leren Om Te Zitten

 

Let er bij het aanleren van een commando op dat je je ongeduld te baas blijft. We hebben nogal snel de neiging om het commando te gaan herhalen wanneer een hond niet gelijk luistert. Probeer dit te voorkomen. Je wil namelijk het commando ‘zit’ aanleren weet je nog? En niet ‘zit, ga zit, zit, zitten Bobby, zit’. Toch?

Een hond heeft even de tijd nodig om het commando te verwerken en de juiste actie hieraan te koppelen. Zeg daarom het commando één keer en wacht ongeveer 10 seconden. Gaat hij niet zitten? Loop dan naar een andere plek in de ruimte en probeer het nog eens. Lukt het nog niet, dan is het commando waarschijnlijk te moeilijk. Ga een paar stapjes terug, zodat je hond weer succes behaald en plezier blijft hebben in de training.

Wist je dat je je hond zelfs kunt aanleren om op commando te plassen? Dit doe je door bij elke keer dat je hond plast het commando ‘plasje doen’ te zeggen. Herhaal je dit regelmatig dan zul je merken dat als je je hond kort mee naar buiten neemt en ‘plasje doen’ zegt, hij gaat plassen.

Tip 4: Zorg voor een lekkere beloning

Het belonen van je hond tijdens de training is erg belangrijk. Iets waar een hond goed voor beloond wordt, bijvoorbeeld door aandacht, spel of voer, zal hij vaker gaan herhalen. En dat is wat je wil bereiken met de training. Zorg daarom voor een lekkere beloning. Een jonge hond kun je in het begin belonen met eigen voer. Chōmi Puppy Dry Pawsome fresh chicken is absoluut een verwenmoment voor je pup. Is je hond al wat ouder of ben je een moeilijk commando zoals ‘hier’ aan het aanleren. Kies dan voor het geheime wapen: Chōmi hondenworst. Een lekkere én gezonde beloning waar je hond gegarandeerd voor naar je toe wil komen. Zelfs tijdens het spelen in het bos! 

Tip 5: Misschien wel de belangrijkste tip: wees consequent

Voor een hond bestaat er alleen zwart en wit, geen grijs. Consequent zijn is daarom erg belangrijk. Je kunt niet tegen een hond zeggen: ‘vandaag mag je op de bank, maar morgen niet meer.’ Bedenk daarom vooraf goed wat je wel en niet wil. Is je Berner Senner nu nog een klein fluffy bolletje en vind je het heerlijk om met hem op de bank te knuffelen, bedenk dan goed dat hij straks de hele bank in beslag neemt. Hetzelfde geldt voor alle andere oefeningen tijdens het opvoeden van je hond: opspringen tegen mensen (nee, ook niet als ze zeggen dat ze het niet erg vinden), trekken aan de lijn en schooien. Hoe moeilijk ook, consequentie is key! 

Hond Belonen

 

Zo, nu is het tijd om de tips toe te gaan passen tijdens je training. Vergeet vooral niet om plezier te maken en te genieten van dit moment samen met je hond. Het gaat niet vanzelf, maar met de juiste inspanning en beloning wordt je training een succes!

Dit zeggen onze klanten