Gratis shampoo en conditioner vanaf €39,95 aan voer!

De knoop is doorgehakt: er komt een kitten in de familie. Super leuk, maar natuurlijk ook best spannend. Vooral als dit de eerste keer is dat je een kitten gaat opvoeden. Wat moet je in huis halen en wat komt er kijken bij de eerste periode met deze kleine pluizenbol? Geen zorgen, we got you! In deze blog vertellen we je precies wat je nodig hebt en kunt verwachten bij het in huis halen van een kitten. 

Maar eerst een stapje terug

Het opvoeden van een kitten kost tijd en energie. Het is geen schattig speelgoed waar je af en toe naar om kan kijken. Bedenk daarom vooraf goed of een kat past in je dagelijks leven. Ben je veel van huis en heb je een druk sociaal leven? Ga dan eens bij jezelf na of je een kat kunt bieden wat hij nodig heeft. Regelmatig horen we de misvatting dat een kat minder aandacht nodig heeft dan een hond. Dit is niet waar. Ook een kat heeft genoeg liefde, aandacht en verzorging nodig. Het enige verschil is dat je ‘m niet aan een lijntje hoeft uit te laten. Door een weloverwogen beslissing te maken, voorkom je dat je kat straks in het asiel terecht komt. En dat is voor niemand leuk. 

Spelende Kittens

Kitten benodigdheden 

Goed, terug naar het onderwerp van deze blog. Er zijn enkele benodigdheden die handig zijn om in huis te halen voordat je jouw kitten gaat ophalen. Een goed begin is het halve werk.

Vervoeren

De dag dat je jouw kitten mag ophalen wil je hem natuurlijk wel op een veilige manier meenemen naar zijn nieuwe thuis. Een kattenreismand is hier ideaal voor. Vaak krijg je vanuit het nestje iets mee waar de geur aan zit, bijvoorbeeld een dekentje. Door dit in de reismand te leggen zorg je dat je kitten zich meer op zijn gemak voelt tijdens de autorit. Daarnaast komt een kattenreismand ook van pas bij de komende bezoekjes naar de dierenarts.

Slapen

Katten klimmen en klauteren regelmatig door het huis op zoek naar een plekje om heerlijk te slapen. Op de armleuning van de bank of weggestopt in je kledingkast. Een kattenmand lijkt daarom overbodig, maar dat is het niet. Ook je kitten verdient een eigen bedje waar hij of zij zich in terug kan trekken. Zo heb je bijvoorbeeld een open kattenmand, maar ook een kattenholletje waar hij in weg kan kruipen. Voor een kitten is het vooral belangrijk dat hij er gemakkelijk in kan komen en dat het lekker zacht is. Verder is de keuze aan jou welk type kattenmand je in huis haalt. 

Eten en drinken

Goed voer is erg belangrijk voor de gezondheid van je kitten. Een kitten heeft ander voer nodig dan een volwassen kat. In het kittenvoer van Chōmi zitten alle benodigde vitamines en voedingsstoffen om van je kitten een sterke en gezonde kat te maken. Maar om heerlijk van het voer te kunnen peuzelen is er natuurlijk een voerbak nodig. Houd er bij het kiezen van een voerbak rekening mee dat de snorharen de rand niet raken. Dit vinden de meeste katten niet zo fijn. Kies, als het mogelijk is, liever niet voor een plastic voerbak. Het is gebleken dat sommige katten daar allergisch op kunnen reageren. Met een bakje van aardewerk loop je dit risico niet. Merk je dat jouw kitten erg snel eet? Kijk dan eens naar een voerbak speciaal voor snelle eters. Hier zit een verhoging in waardoor je kat meer moeite moet doen om het eten uit de bak te krijgen. Rustig eten is erg belangrijk voor een goede spijsvertering. 

 

Kat Bij Drinkfontein

En dan heb je natuurlijk nog het drinken van water. Katten zijn over het algemeen niet de beste drinkers. Grote kans dat jouw kleine pluizenbol niet drinkt uit het waterbakje naast de voerbak. Wat kan helpen is een drinkfontein. Een kat drinkt namelijk sneller bewegend water dan stilstaand water. Verder zijn ze niet kieskeurig hoor! 

Verzorging 

Vanaf dat een kitten zes weken oud is mag hij behandeld worden met een vlooienpipet. Dit pipetje druppel je leeg in de nek van je kitten om vlooien te voorkomen. Deze behandeling herhaal je maandelijks. Vraag bij de dierenarts welke druppels je mag gebruiken bij jonge katjes. Heeft jouw kat toch last van vlooien? Dan is er een speciale antivlooienshampoo om ervoor te zorgen dat deze kleine kriebelbeestjes zo snel mogelijk uit de vacht van je kat verdwijnen.

Een kat wast zichzelf regelmatig met zijn tong. Maar het is niet verkeerd om hem ook af en toe te wassen met speciale kattenshampoo. Nu weten we natuurlijk dat de meeste katten geen fan zijn van water. Door je kitten voorzichtig te laten wennen aan water is de kans groter dat je hem ook als volwassen kat in bad kunt doen. Lukt dit niet, dan is er geen kat overboord hoor! 

Naast vachtverzorging is het schoonhouden van oren, ogen en gebit ook belangrijk. Maak er een ritueel van door dit eens in de paar weken of maanden te doen. En vergeet niet om je kitten het eerste half jaar regelmatig te ontwormen. Deze pilletjes kun je halen bij de dierenarts. 

Spelen

Kattenspeeltjes kunnen natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Heb je geen speeltjes in huis, dan gaan ze zelf op zoek naar spullen om mee te spelen. Van nature houden katten van jagen. Een kattenhengel met hieraan een veertje of stoffen muisje is daarom onmisbaar in de speelgoed collectie. Zorg er wel voor dat je speelgoed met draden niet laat liggen als je er niet bij bent. De kans bestaat namelijk dat je kat erin verstrikt raakt of dat hij of zij probeert of het speeltje eetbaar is. Er bestaat ook interactief kattenspeelgoed. Bijvoorbeeld een fladderend vlindertje dat aan een draadje ronddraait. Hierdoor kun je zelf lui op de bank blijven zitten terwijl het speelgoed het werk doet. Ideaal toch?! 

Kat In Krabpaal

Het valt misschien niet helemaal onder speelgoed, maar onmisbaar in huis is de krabpaal. Katten hebben van nature de drang om hun territorium af te bakenen. Onder de voetzooltjes van jouw pluizenbol zitten kliertjes die feromonen afscheiden. Daarmee brengt hij of zij boodschappen over. Wanneer een kat aan iets krabt laat hij weten dat dit zijn terrein is. Om je meubels mooi te houden doe je er daarom verstandig aan om een of meerdere krabpalen in huis te zetten. Jij blij, kat blij. 

Kattenbak

Niet geheel onbelangrijk is de plek waar jouw kitten zijn behoeftes kan doen: de kattenbak. Door je kitten gelijk de eerste dag bij thuiskomst op de kattenbak te zetten raakt hij bekend met deze plek en weet hij de bak ook te vinden. 

Een kattenbak staat erom bekend een vieze geur in huis te geven. Dit hoeft niet! Door de kattenbak regelmatig te verversen met nieuw kattenbakgrind en dagelijks uitwerpselen uit de bak te scheppen met een kattenbakschep voorkom je onaangename geurtjes. En je maakt jouw viervoeter er ook nog eens heel blij mee. Katten zijn van nature schone beestjes en houden van een fris toilet. Een schone kattenbak is daarom fijn voor jou, je bezoek én je pluizenbol. 

De dierenarts

Wanneer je kitten is bijgekomen van de stress van de verhuizing en het afscheid van zijn moeder, broertjes en zusjes, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. De dierenarts kijkt tijdens dit bezoek of de kitten gezond is. Deze afspraak kun je vaak samen laten vallen met de eerste inentingen. 

Kat Bij Dierenarts

Chippen en inenten 

Naast de benodigdheden die je in huis kunt halen voor een kitten, is het ook goed om te weten dat een kitten ingeënt moet worden. Het inenten van je kitten is noodzakelijk en beschermt hem tegen levensbedreigende ziekten zoals niesziekte en kattenziekte. Je kunt je kat ook laten vaccineren tegen kattenleukemie en hondsdolheid (als je met je kat de grens overgaat) De eerste inenting vindt meestal plaats als de kitten 5 á 6 weken oud is weken is,als je kitten nog in het nest verblijft. De tweede inenting bij  8 á 9 weken, als hij of zij bij jou in huis is. Meestal volgt hier nog een derde vaccinatie op een leeftijd van 12-13 of 15-16 weken. Voor meer informatie over het inenten van jouw kitten kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Zij kunnen antwoord geven op al je vragen. 

Ga je jouw kitten ophalen bij het nestje, vraag dan altijd even of hij gechipt is. Je kat laten chippen is namelijk heel belangrijk. Raakt jouw kat verdwaald tijdens een van zijn avonturen dan kan de chip uitgelezen worden en komt je viervoeter weer veilig thuis. Fijn idee toch?

Zo, tijd om je kitten op te halen 

Nu je weet wat je nodig hebt om je kitten een warm welkom te geven is het tijd om hem op te halen. Probeer naast de gezonde spanning vooral te genieten van dit kleine wezentje. Voor je het weet is hij groot en verlang je terug naar de kittentijd.

Zit je nog met vragen waar je graag antwoord op wil hebben? Plan een gratis consult met onze dierenarts in. Zij kan je helpen met vragen over voeding, gewicht, vacht en verzorging. Wanneer er sprake is van een spoedgeval raden we je altijd aan om je eigen dierenarts te raadplegen. 

Dit zeggen onze klanten