Veel dieren vinden oud en nieuw helemaal geen feestje. En dit jaar, als er na twee jaar corona op veel plaatsen weer vuurwerk mag worden afgestoken, zal dat niet anders zijn. Sterker nog: de kans dat je huisdier schrikachtig is of wordt van vuurwerk is alleen maar toegenomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Honden en katten die nog nooit eerder een jaarwisseling met vuurwerk hebben meegemaakt, zou je aan vuurwerkgeluiden kunnen laten wennen met een opname van vuurwerkgeluiden. Door een leuk moment met een hond of kat te laten samengaan met het zacht afspelen van vuurwerkgeluid, kan het dier het geluid gaan associëren met iets aangenaams. Denk hierbij aan het samen spelen met een favoriet speeltje of het voeren van iets extra lekkers. Wanneer je huisdier geen angst vertoont, kun je het volume in enkele weken (!) heel geleidelijk steeds hoger zetten. Dergelijke geluidsbestanden (op CD of een link naar een online-bestand) zijn onder andere verkrijgbaar bij de dierenarts of hondenschool.  

Vuurwerkcursus? Liever niet!

Bij ‘vuurwerkcursussen’ voor honden wordt vuurwerkgeknal vaak nagebootst met een startpistool of iets dergelijks. Omdat er alleen maar wordt geknald en de lichteffecten en geur (!) van vuurwerk niet worden nagebootst, zijn deze geluiden zijn vaak niet ‘echt’ genoeg. Daarom heeft zo’n cursus dan ook weinig zin. Sterker nog: indien je met een groepje traint, kan je nog niet bange hond de angsten van een bange medecursist zelfs overnemen! 

Geef steun en vertrouwen

In het verleden werden eigenaren van een bange hond aangeraden het dier bij angst niet te troosten omdat dit het angstgedrag zou kunnen versterken. Je zou beter je dier kunnen negeren. Voortschrijdend inzicht heeft echter aangetoond dat dit advies geen goede is geweest. Tegenwoordig is het advies om je angstige hond steun en vertrouwen te bieden als hij of zij je toenadering zoekt. Een fijne aanraking en neutraal en rustig toespreken zorgt ervoor dat de angst van je dier afneemt en zorgen voor sneller herstel. Sommige honden kun je nog afleiden met een speeltje, een spelletje of andere oefeningen. Maar dat laatste werkt alleen als je hond nog niet helemaal in de ban is van de angst.  

 

Kat Bang Voor Vuurwerk

Pilletje erin

Veel mensen denken dat hun huisdier een pilletje nodig heeft om hem te versuffen tijdens de knallen van oudejaarsnacht. Medicijnen met acepromazine werden hier in het verleden veel voor gebruikt. Dit medicijn heeft echter heel veel bijwerkingen zoals zwalkend (dronken) lopen, verlaging van de bloeddruk en het risico op onderkoeling van je dier. Het belangrijkste argument tegen het gebruik van dit middel bij vuurwerkangst is dat het de geluidsgevoeligheid juist vergroot. Je huisdier is dan weliswaar lichamelijk zo goed als uitgeschakeld, maar hoort het vuurwerk juist des te beter. En kan dus zelfs nog angstiger worden dat het al was. Vooral (angstig)agressieve honden kunnen hierdoor erg onvoorspelbaar reageren. 

Dit is dan ook de reden waarom je door dierenartsen dit middel -als het goed is- niet meer krijgt voorgeschreven tegen vuurwerkangst. In dierenwinkels, op het internet en zelfs in (buitenlandse) supermarkten blijkt dit middel nog wel verkrijgbaar. Overigens onder verschillende merknamen (waaronder Vetranquil®, Calmivet® of Sedalin®). Het is dus zaak om te kijken naar de werkzame stof van het middel dat je wil kopen of voorgeschreven krijgt. Vermeld de bijsluiter of de verpakking acepromazine, vraag of zoek dan een alternatief.   

De dierenarts weet raad

Bij je dierenarts zijn ook alternatieven verkrijgbaar om vuurwerkangst te verminderen. Zo bestaan er medicijnen die de basis van de angst aanpakken, namelijk het uit evenwicht zijn van bepaalde overdrachtsstofjes in de hersenen. Door dit evenwicht te herstellen neemt de angst af, waardoor je huisdier aan vuurwerkgeluiden kan wennen. Tenslotte zijn er verdampers te koop die feromonen verspreiden. Dit zijn geurstoffen die mensen niet kunnen ruiken, maar kalmerend kunnen werken bij honden en katten die angstig zijn. Dus je dierenarts is the place to be als het gaat om goede adviezen tegen vuurwerkangst. 

Als je al – uit voorgaande jaren- weet dat je hond (of kat) panisch is voor vuurwerk, wacht dan niet tot 31 december om dit met je dierenarts te bespreken. Niet alleen bestaat dan de kans dat hij of zij geen tijd meer voor je heeft, of dat er geen medicinale middelen meer te verkrijgen zijn, maar hij of zij kan je hond of kat ook een goedwerkende angst verlagende therapie voorschrijven waarmee je veel eerder moet beginnen. 

Vuurwerk En Huisdieren

Andere hulpmiddelen 

Naast medicijnen zijn er vele andere preparaten en hulpmiddelen op het internet te vinden waarvan wordt beweerd dat deze zouden helpen tegen vuurwerkangst bij je hond of kat. Voorbeelden hiervan zijn zogenaamde Pressure wraps, een t-shirtachtig kledingstuk dat strak om het lichaam van je hond of kat komt. Hiermee zou het dier het gevoel moeten krijgen van een kalmerende knuffel. Wetenschappelijk gezien zou dit zogenaamde endorfines in het lichaam van je dier doen vrijkomen, waarmee het welzijn wordt vergroot. Het thundershirt is zo’n pressure wrap of wikkel.

Veel wetenschappelijk bewijs dat deze zogenaamde pressure wraps werken is er niet en het is zelfs zo dat sommige gedragskundigen zich afvragen of de ‘rust’ die honden uitstralen tijdens het dragen niet  ontstaat doordat het dier zich niet goed durft te bewegen. Desalniettemin staat het internet vol met lovende recensies van enthousiaste eigenaren. Mocht je het toch willen proberen voor je hond dan is het belangrijk dat je het dier eraan laat wennen. Dit kan door het af ten toe aan te trekken tijdens aangename momenten. Op die manier zal je dier het hesje niet associëren met nare gebeurtenissen en het dus beter verdragen. Voortdurend dragen kan de effectiviteit verminderen, de hesjes werken dus het beste als ze worden aangebracht voor de stressvolle gebeurtenis en daarna worden verwijderd.  

Op het internet worden ook homeopathische middelen en Bach bloesem therapie genoemd als middelen die zouden werken tegen vuurwerkangst. Wetenschappelijk bewijs voor deze werking is er niet. Voor veel homeopathische en andere alternatieve middelen geldt daarom dat ze werken als een placebo: als je erin gelooft dat het werkt, dan geloof je ook dat het wat doet. Maar of je huisdier daar ook zo over denkt? 

Tips voor de avond zelf

  • Laat je hond op tijd uit en houd hem aangelijnd. Rond een uur of 11 ’s avonds zitten de meeste mensen binnen met hun familie en wordt er relatief weinig geknald. Zoek voor overdag een plekje waar geen of weinig vuurwerk wordt afgestoken, maar houd ook hier bange honden zoveel mogelijk aan de lijn. Houd katten de hele dag binnen, het liefst ook de dag ervoor.
  • Oudejaarsavond is geen avond waarop je je huisdier alleen kunt thuislaten. Ben je van plan deze avond met anderen te vieren, vier het dan in je eigen huis. Lukt dat niet, neem je huisdier dan mee of regel tijdig goede opvang voor je hond of kat. 
  • Mocht je kalmerende middelen gaan gebruiken, begin er dan mee voordat je dier angst vertoont.
  • Als het vuurwerkgeweld losbarst, houd dan de gordijnen dicht en zet het geluid van de televisie of radio hard. Natuurlijk niet op een zender waar vuurwerk wordt uitgezonden, maar dat had je zelf vast ook al bedacht.  

Met deze maatregelen kun je je geliefde viervoeter een redelijk onbezorgde jaarwisseling geven. En zeg nou zelf, dan smaken de oliebollen toch meteen een stuk beter?

Hond Met Oliebollen

 

Jouw huisdier in balans met Chōmi

Chōmi staat voor balans. In de natuur staat alles met elkaar in verbinding. Een onderlinge balans is hierbij essentieel. Hetzelfde geldt voor jouw huisdier. Wij helpen jouw huisdier om deze balans te bereiken door producten die volledig gebaseerd zijn op de kracht van de natuur.

Dit zeggen onze klanten