Gratis shampoo en conditioner vanaf €39,95 aan voer!

De schappen van de supermarkt en dierenspeciaalzaak staan er vol mee: hondenvoer. Van brokken tot natvoer, van ingevroren vlees tot vers gestoomde worst. De keuze is reuze. De gezondheid van je viervoeter begint bij goed voer. Als hondenbaasje wil je natuurlijk alleen het beste voor je hond. Maar waar kun je goed en gezond hondenvoer aan herkennen? We helpen je graag op weg!

Goed voer geeft energie

En dan bedoelen we energie in de breedste zin van het woord. De eerste functie van voer is dat het de juiste energie geeft aan alle lichamelijke processen, zoals de ademhaling, orgaanfuncties, fysieke activiteiten en het behouden van een goede lichaamstemperatuur. Daarna zijn de metabolische functies aan de beurt en als laatste de huid en vacht. Goed hondenvoer moet genoeg voedingsstoffen bevatten om al deze verschillende functies van energie te voorzien. Overigens, te veel energie, teveel voeding dus, geeft kans op overgewicht. Hou het gewicht van je hond goed in de gaten en stel de voeding op tijd bij als je merkt dat je hond te dik wordt. 

Welke voedingsstoffen heeft mijn hond nodig?

Net als mensen hebben honden verschillende soorten voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen leven. De belangrijkste voedingsstoffen zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Goed hondenvoer bevat al deze voedingsstoffen in de juiste verhouding. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat een hond altijd voldoende water ter beschikking heeft. 

Hond Die Energie Krijgt Van Goed Hondenvoer

Goed in de basis

Al het hondenvoer dat je in de Nederlandse schappen vindt, moet voldoen aan verschillende strenge kwaliteitseisen van het FEDIAF (The European Pet Food Industry). Als op de verpakking ‘complete voeding’ vermeld staat, dan betekent dit dat de voeding alle voedingsstoffen bevat die een hond in de basis nodig heeft. Een ‘aanvullende voeding’ is bedoeld als tussendoortje en levert niet alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft voor een gezond leven. Kies dus in de basis voor een complete voeding en geef maximaal 10-20% van de dagelijkse energie-inname aan tussendoortjes.
Hoewel vrijwel alle complete voedingen in de basis goed zijn, zijn er toch flinke verschillen in kwaliteit: de ene eiwitbron is beter verteerbaar dan de andere en levert aminozuren (bouwstoffen van eiwit) die beter aansluiten bij de behoefte van jouw hond. Verder kan een producent naast de basivoedingsstoffen kiezen voor bijvoorbeeld extra (zalm)olie voor een glanzende vacht of glucosamine en chondroitine ter ondersteuning van de gewrichten.

Het blijft behoorlijk lastig om op basis van de verpakking een keus te maken. We leggen graag wat veel gebruikte termen op de ingrediëntenlijst van hondenvoer aan je uit.

Vlees en dierlijke bijproducten

Vlees en dierlijke bijproducten is een wettelijk vastgestelde term die het aandeel dierlijke producten in voeding aangeeft. Vlees en dierlijke bijproducten in hondenvoeding zijn afkomstig van voor menselijke consumptie geschikte dieren.  Dierlijke bijproducten in hondenvoer zijn die delen van dieren die mensen niet willen eten, bijvoorbeeld organen als pens, hart en lever, botten of bloed.. Producten die heel veel goede voedingsstoffen leveren voor je hond en die als zeer smakelijk ervaren worden. Door het gebruik van dierlijke bijproducten hoeven er geen dieren geslacht te worden voor de productie van diervoeding. Goed voor de dieren én het milieu!

Overigens wordt in vrijwel alle hondenvoeding gebruik gemaakt van dierlijke bijproducten, maar soms staat het niet als zodanig op de verpakking. Een producent kan kiezen tussen een ‘open’ of een ‘gesloten’ declaratie: in het eerste geval schrijft hij alle ingrediënten stuk voor stuk op de verpakking en lees je bijvoorbeeld: ‘verse kip, gedroogde kip, rijst, rund, zalmolie’. In het tweede geval worden productcategorieën gebruikt en staat er op het label van dezelfde voeding: ‘vlees en dierlijke bijproducten (40% kip), granen, oliën en vetten’. De verse kip in de open declaratie bestaat niet uit kipfilet, maar bijvoorbeeld uit kippenlevertjes, kippenpoten en kippenhartjes: dierlijke bijproducten dus!

Granen en plantaardige bijproducten

Ook dit zijn weer voorbeelden van productcategorieën. Onder granen vallen bijvoorbeeld rijst, mais en tarwe, onder plantaardige bijproducten de vezels die je hond nodig heeft voor een goede darmwerking en mooie ontlasting. Granen zijn, mits goed bewerkt, prima verteerbaar en een goede bron van eiwit, koolhydraten en vezels. De eiwitten van mais en tarwe heten ook wel gluten. Een glutenovergevoeligheid komt voor bij honden, al komt een overgevoeligheid voor dierlijke eiwitten meer voor. Veel eigenaren kiezen een glutenvrije voeding voor hun hond, die dan echter wel rijst mag bevatten en dus in feite niet ‘graanvrij’ is volgens de (gesloten) declaratie.

Percentages op de verpakking 

In de ‘analyse’ op de verpakking staan diverse percentages genoemd. Bijvoorbeeld 23% eiwit en 1,3% calcium. Deze percentages worden door veel mensen gebruikt als graadmeter voor een goede voeding. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat een voeding een bepaald eiwitpercentage moet hebben of dat een pupvoeding niet meer dan bijvoorbeeld 1% calcium mag bevatten. De percentages op de verpakking worden echter vermeld per 100 g voeding. Dus 1,3% calcium is 1,3 gram calcium per 100 gram voeding. Van een voeding met een hoog vochtpercentage (natvoeding, gestoomde worst, vers vleesvoeding) en 0,8% calcium krijgt een pup misschien per dag wel méér calcium binnen dan van een brokvoeding met 1,3% calcium, omdat hij van de natvoeding veel meer moet eten. Het vergelijken van percentages op de verpakking is dus echt niet zinvol!

Ingrediënten die je beter kunt vermijden

Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

Fabrikanten kunnen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toevoegen aan het hondenvoer om de smaak en geur aan te passen. Het voer ruikt of smaakt dan misschien iets sterker, met deze toegevoegde stoffen kan het lichaam van je hond verder niets. Onnodig dus! 

Maar wat is dan goed voer voor mijn hond?

Een goed voer kiezen begint met kijken naar je hond: heb je een puppy, kies dan een puppyvoeding die je puppy gezond helpt op te groeien. Heeft je hond neiging tot overgewicht, dan is natvoeding misschien geschikter: door het grotere vochtgehalte zitten er minder calorieën in en kan je hond er meer van eten zonder aan te komen. Heeft je hond een wat doffe vacht of gevoelige huid, kies dan een voeding waar extra (zalm)olie aan is toegevoegd of kies voor een voeding met maar één eiwitbron om de kans op allergische reacties te helpen beperken. Kijk naar de ontlasting van je hond: een goed verteerbare voeding geeft een mooie stevige, niet te volumineuze drol. En heel belangrijk: je hond moet smullen van zijn voeding en lekker in zijn vel zitten. Bekijk je etiket goed, maar realiseer je dat het erg lastig blijft de kwaliteit van de voeding aan de hand van het etiket te bepalen. Heb je vragen over de voeding, bel of mail dan de fabrikant (het telefoonnummer of e-mailadres staan altijd op de verpakking, dit is verplicht) of bespreek het met je dierenarts.

En nog een leuk weetje: wist je dat de ingrediënten op het etiket op volgorde van hoeveelheid staan? Staat een dierlijke eiwitbron vooraan in het rijtje, dan zit daar het meeste van in het product verwerkt.

Hond Eet Het Beste Hondenvoer

Chōmi gaat voor een wereld vol kerngezonde huisdieren

Jij wil natuurlijk alleen het juiste voer aan je viervoetige vriendje geven. Chōmi ook! Het voer van Chōmi bevat een grote hoeveelheid dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit, wat je hond doet smullen! Verder is het droogvoer rijk aan groente en fruit en hebben we extra vitamines en mineralen toegevoegd in de juiste verhoudingen, zodat ze bijdragen aan de gezondheid van jouw huisdier. Er zijn voedingen met extra zalmolie, glucosamines en chondroitines ter ondersteuning van de gewrichten en voedingen met maar één eiwitbron, voor de gevoelige huidjes. Alle ingrediënten samen zorgen niet alleen voor een voerbak gevuld met overheerlijk voer, maar dragen ook bij aan de gezondheid van je huisdier. Gezond en lekker dus en voor iedere hond of kat geschikte voeding. 

Dit zeggen onze klanten