Gratis shampoo en conditioner vanaf €39,95 aan voer!

Net als bij mensen kan een hond of kat een overgevoeligheid, intolerantie of een allergie hebben voor bepaalde voeding. Het immuunsysteem van je viervoeter geeft een reactie op bepaalde componenten in het voer, ook wel allergenen genoemd. Deze overgevoeligheid uit zich vaak in huidklachten of in maag- en darmklachten.

Maar hoe kom je er nu achter of het ook echt om een voedselallergie gaat? En wat kan jij doen om jouw huisdier te helpen? Je leest er alles over in dit artikel.

Waardoor ontstaat een voedselallergie?

Zoals eerder genoemd is een voedselallergie een reactie van het afweersysteem op een bepaalde component in het voer. Dit hoeven geen gekke ingrediënten te zijn. Het gaat vaak om een gewoon gezond bestanddeel dat in veel soorten honden- en kattenvoer voorkomt. Denk hierbij aan eiwitten uit rundvlees, kippenvlees of tarwe. Maar waar herken je nu precies aan of jouw hond of kat een voedselallergie heeft?

Jeuk: het meest voorkomende symptoom van een voedselallergie.

Wist je dat jeuk het meest voorkomende symptoom is van een voedselallergie bij een hond of kat? Deze jeuk kan heel gelokaliseerd zijn of over het hele lichaam. Een hond heeft vaak jeuk op de poten en tussen de tenen, in de liezen, aan de snuit of aan de oren. Bij een kat is dit in het gezicht, in de liezen of oksels of aan de poten. Je herkent jeuk bij een hond of kat doordat ze zichzelf overmatig gaan likken, krabben of zichzelf gaan bijten. Hierdoor kunnen roodheid, huiduitslag of zelfs kale plekken ontstaan. Overigens ontstaan de klachten lang niet altijd onmiddellijk na overstappen op een andere voeding, wat wel vaak gedacht wordt. 

Jeuk Als Veelvoorkomend Symptoom Voor Voedselallergie Bij Honden En Katten

 

Jeuk wil niet altijd zeggen dat er sprake is van een voedselallergie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het gaat om een omgevingsallergie zoals voor huisstof, grassen of pollen. Iets simpels als vlooien of een vlooienallergie zorgt ook voor een vervelende jeuk. Niet iedere hond of kat met jeuk heeft dus een voedselallergie. Ongeveer in 10 tot 20 procent van de gevallen blijkt jeuk veroorzaakt te worden door een allergische reactie op voeding. Om uit te zoeken waar de jeuk bij jouw hond of kat vandaan komt, zal een dierenarts verder onderzoek moeten doen. 

Andere symptomen van een voedselallergie

Naast jeuk en ontstekingen aan de huid kan een voedselallergie zich ook uiten in maag- en darmklachten. Braakt jouw huisdier regelmatig of is de ontlasting regelmatig dun? Dan kan het goed zijn dat het om een voedselallergie gaat, zeker wanneer je dier naast de maagdarmklachten óók vaak jeuk heeft. Ook andere aanhoudende klachten zoals regelmatig een oorontsteking kunnen een teken zijn van een allergie. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. 

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn huisdier een voedselallergie heeft? 

Een logische reactie als je vermoed dat je dier een voedselallergie heeft, is om op een andere voeding over te stappen, maar zo simpel is het vaak niet. Eerst moeten andere oorzaken van jeuk worden uitgesloten en eventuele secundaire infecties worden behandeld. Als een hond een voedselallergie heeft, is de natuurlijke beschermlaag van de huid, de huidbarrière, verzwakt. Dat betekent dat gisten en bacteriën veel meer de kans krijgen om problemen te veroorzaken. Wondjes door het krabben zijn eveneens goede ‘broeiplaatsen’ voor gisten en bacteriën. Ook al zijn die niet de óórzaak van de jeuk, ze verergeren het probleem wel en moeten dus aangepakt worden voor verder gegaan wordt met de volgende stap in het onderzoek naar een voedselallergie.

Die volgende stap is een eliminatiedieet. Dit is speciaal dieet dat je geeft onder begeleiding van de dierenarts en waarop een allergische reactie echt uitgesloten is. Na een periode van gewenning aan dit eliminatiedieet, mag je dier gedurende minimaal zes tot acht weken puur en alleen deze voeding en water. Geen kruimeltje van de oude voeding of die van je andere huisdier, geen snacks, geen smakelijke tabletten (die bevatten smaakstoffen bestaande uit dierlijke eiwitten), geen menseneten. Dat betekent echt goed opletten: voerbakjes en de bewaarton moeten goed afgewassen worden, de kat moet binnen blijven, de hond aangelijnd worden uitgelaten. Vieze borden meteen in de vaatwasser zodat de kat niet stiekem het laatste restje jus oplikt. Best pittig dus!

Merk je in de loop van die zes tot acht weken een flinke verbetering, dan is een voedselallergie steeds waarschijnlijker. Om het echt met 100% zekerheid te weten, kun je het beste na die periode heel voorzichtig weer de oude voeding inclusief tussendoortjes gaan introduceren. Krijgt je huisdier de klachten snel terug, dan weet je het zeker en is een voedselallergie bewezen.

Mijn huisdier heeft een voedselallergie, wat nu?

Wanneer uit onderzoek van de dierenarts is gebleken dat jouw hond of kat een voedselallergie heeft, dan is hypoallergeen voer de oplossing. Hiermee pak je immers de oorzaak van de allergie aan. Natuurlijk kan worden doorgegaan met het eliminatiedieet (mits compleet), maar vaak is het mogelijk een andere hypoallergene voeding te kiezen.
Het is verder verstandig om familieleden en buren in te lichten, om te voorkomen dat je hond door een koekje van oma of de kat door brokjes die de buurvrouw van op de hoek buiten heeft staan, steeds opnieuw klachten krijgt. Een voedselallergie is meestal iets waar je de rest van het leven van je dier rekening mee moet houden. 

Wat is hypoallergeen voer precies?

Hypo betekent ‘laag’ en allergeen duidt op de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Hypoallergeen betekent daarom ‘lage kans op een allergische reactie’. Hypoallergeen katten- en hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor een hond of kat die allergisch is voor bepaalde componenten in gewoon dierenvoer. Er zijn twee soorten hypoallergeen voer: In sommige dieetvoeders zijn de eiwitten in hele kleine stukjes geknipt, ofwel gehydrolyseerd. Hierdoor herkent het afweersysteem de eiwitten niet meer en ontstaat er geen allergische reactie. Het meest geschikt als eliminatiedieet is een specifieke voeding met ultraklein geknipte eiwitten, omdat alleen op die voeding de kans op een reactie echt nul is. Ook kan hypoallergeen voer geproduceerd worden met slechts één eiwitbron of vleessoort en met maar één koolhydraatbron zoals pasta, rijst of aardappelen. Hierdoor wordt de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk gemaakt. Omdat je meestal niet precies weet waarvoor je dier allergisch is, is het soms even zoeken naar de perfecte voeding voor jouw dier. Maar als je die eenmaal gevonden hebt, kan het lichaam van jouw viervoeter het eten goed verwerken en krijgt hij geen last van vervelende symptomen zoals jeuk of maag- en darmklachten.

Er zijn veel verschillende merken en soorten hypoallergeen voer voor honden en katten. Ook in het assortiment van Chōmi vind je honden- en kattenvoer dat slechts één eiwitbron bevat.

Het voordeel van hypoallergeen katten- en hondenvoer

Hypoallergeen katten- en hondenvoer heeft als voordeel dat de allergieverschijnselen van jouw hond of kat verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Fijn voor je huisdier én fijn voor jou dus!

Kat Vrij Van Klachten Na Eten Hypoallergeen Kattenvoer

 

 

Conclusie: heeft jouw huisdier last van jeuk, maag- of darmklachten en houdt dit al enige tijd aan of komt het steeds terug? Ga naar de dierenarts en laat uitzoeken waar de problemen vandaan komen. Zo heb jij binnen de kortste keren weer een vrolijke viervoeter in huis. 

Dit zeggen onze klanten